top of page
  • Фото автораKmd Bgpk

ТИЖДЕНЬ ПРОФЕСОРСЬКИХ ГОДИН, ПРИСВЯЧЕНИЙ ВСЕСВІТНЬОМУ ДНЮ НАУКИ ЗА МИР ТА РОЗВИТОК




Наука потрібна народу. Країна,

яка її не розвиває, перетворюється в колонію.

Фредерік Жоліо-Кюрі

Більшості своїх досягнень людина зобов’язана закладеним в неї Богом здібностям до спостереження, аналізу і розумінню явищ, що відбуваються навколо неї у просторі та часі. Систематизуючи отримані знання, людство помітило, що їх можна не тільки зберігати, передавати з покоління до покоління, але й доповнювати, розвивати і уніфікувати. Так з’явилася наука.


7 листопада в Комунальному закладі вищої освіти «Барський гуманітарно-педагогічний коледж ім.М.Грушевського» розпочався тиждень професорських годин, що присвячений Всесвітньому дню науки в ім’я миру та розвитку, який щорічно відзначається 10-го листопада.

Розпочала захід доктор філософії Поберецька Вікторія Василівна, яка розповіла присутнім історію виникнення Всесвітнього дня науки, охарактеризувала важливі місії цього свята та наголосила на важливості проведення днів відкритих дверей, конференцій, семінарів, професорських годин, вебінарів, зустрічей для виховання майбутніх педагогів, дослідників і науковців.

З вітальним словом до слухачів звернувся директор Комунального закладу вищої освіти «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського» кандидат педагогічних наук Савчук Петро Несторович, який привітав усіх присутніх та наголосив на необхідності проведення різноманітних заходів, що спрямовані на широке поширення наукових знань у справі розвитку та встановлення миру на землі.

Перша зустріч відбулася зі Струкевичем Олексієм Карповичем, доктором історичних наук, професором, завідувачем кафедри філології та гуманітарних наук Вінницької академії безперервної освіти. Олексій Карпович автор понад 200 наукових та науково-методичних публікацій, лауреат премії наукового товариства ім. Нестора Літописця за кращу публікацію 1997року, автор семи підручників з історії України для 8-10 класів середньої школи, рекомендованих МОН України.

Тема професорської години: «Шляхи формування української ідентичності в НУШ (воєнна доба)». Лекцію було проведено для студентів кафедри педагогіки, психології та фахових методик та учнів ліцею.

Разом з О.К.Струкевичем слухачі задумалися над тим, чому в основі патріотизму лежить саме ідентичність, усвідомили різницю між етнічною та національною ідентичністю, визначили місце і роль учителя у сучасній українській школі у контексті спростування українофобських стереотипів. Особливо актуальним були питання щодо цивілізаційної відмінності між українцями і московитами, та які аспекти ідентичності стають актуальними в умовах війни Московії проти України.

Завершила зустріч завідувач кафедри педагогіки, психології та фахових методик Федорчук Наталія Анатоліївна такими словами: «Тільки знання – олюднені, одухотворенні, гуманістичні, миролюбні приведуть Україну та світ до миру та розвитку! Ми, освітяни, маємо виховати освічене та мудре покоління українців! Успіхів на цьому нелегкому шляху, дорогі Колеги! В ім’я незалежної та вільної України!»

8 листопада напередодні Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва відбулася зустріч з деканом гуманітарного факультету Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, доктором педагогічних наук, професором, заслуженим діячем мистецтв України, членкинею Національної спілки майстрів народного мистецтва України, Спілки дизайнерів України, Всеукраїнської академії автентик Галиною Вікентіївною Бучківською.

Модератором заходу була вчений секретар КЗВО «Барський гуманітарно-педагогічний коледж ім.М.Грушевського», кандидат мистецтвознавства, доцент, відмінник освіти України Бурса Антоніта Іванівна. З вітальним словом до присутніх звернулася Самборська Олена Дмитрівна, доктор філософії, заступник директора з навчальної роботи.

Тема професорської години: «Шкіряні мережива Ніни Косарєвої».

Галина Вікентіївна багато і плідно працює в галузі декоративно-прикладного мистецтва. Є ученицею заслуженого майстра народної творчості України, Косарєвої Ніни Сергіївни (Заслуженого майстра народної творчості України, членкині Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, кавалера ордена княгині Ольги III ступеня, майстра художньої обробки шкіри) та має власний доробок в художній обробці шкіри та ляльки-мотанки.

За 28 років творчої діяльності брала участь у понад 150 виставкових заходах різного рівня від місцевих до міжнародних: виставка в рамках проведення Х Форуму міст партнерських, 2007 р. (м. Чеханов, Польща); персональна виставка у Золотому залі Українського фонду культури (2008); у 2011 році авторська колекція ляльки-мотанки була представлена на виставці під час Днів України в Македонії; у 2016 – на Різдвяній виставці-ярмарку у м.Чеханов (Республіка Польща).

Творчий доробок майстрині представлений у численних громадських та приватних колекціях України і зарубіжжя (США, Канада, Великобританія, Норвегія, Греція, Португалія, Іспанія, Італія, Грузія, Польща, Словенія, Чехія, Македонія, Литва, Латвія, Естонія, Турція, Білорусія та ін.).

Завідувач кафедри мистецьких дисциплін, кандидат психологічних наук Гуд Ганна Олександрівна висловила щире захоплення творчим доробком Галини Бучківської та запропонувала продовжувати співпрацю між Хмельницькою гуманітарно-педагогічною академією та КЗВО «Барський гуманітарно-педагогічний коледж ім. М. Грушевського».


9 листопада  студенти та викладачі Коледжу мали можливість зануритися в світ музики, творчості та психології разом із Оксаною Шпортун, доктором психологічних наук, професором кафедри психології Вінницької академії безперервної освіти, авторкою понад 160 наукових публікацій, практикуючим психологом центру «Fides», членкинею ГО «Асоціація сімейних психологів України» та ГО «Міжнародна асоціація сучасної освіти, науки та культур».

Психологія та педагогіка дві науки, що крокують поруч. Ті науки, що допомагають сформувати особистість. Тема професорської години безпосередньо пов’язана з ними: «Інтегрований розвиток наскрізних умінь та компетентностей. Формування емоційного інтелекту засобами музикотерапії».

Згідно Концепції Нової української школи в закладах вищої освіти необхідно готувати майбутнього вчителя до сучасних освітніх викликів та формувати професійні уміння та навички. Серед наскрізних вмінь, які виокремлені в Концепції НУШ, в рамках підготовки майбутніх учителів варто звернути увагу на вміння набувати й застосовувати емоційний інтелект в педагогічній діяльності.

Оксана Миколаївна майстерно довела, що музика – феноменальне явище. Її стосунки з людиною дивні. Мелодійні звуки вершать дива – в людині пробуджується, перетвориться душа, змінюються стан, настрій... Музика панує над нашими емоціями, які, виявляється, навіть перемагають фізичну біль. Емоції – це джерело внутрішніх потенційних сил та енергії особистісного становлення, самореалізації. Під час майстер-класу викладачі та студенти коледжу мали можливість спробувати на собі чудодійну силу музики. Тривожність, дратівливість, страх під керівництвом професіонала перетворилися на спокій, впевненість та віру в майбутнє.

Керування власними емоціями в умовах виконання музичного твору й емоціями інших в процесі організації його сприйняття є дуже важливими для майбутнього вчителя, діяльність якого відбувається на перетині психолого-педагогічних та мистецьких засад.

Підтвердилися слова видатного Василя Сухомлинського: «Одним із засобів гармонійного розвитку особистості, формування її культури є музика. Вона збуджує думки і почуття, викликає натхнення і насолоду, збагачує духовний світ людини. Музика – це джерело думки…, музика – це найсприятливіший фон, на якому виникає духовна спільність вихователя і дітей». А нині музика лікує людські душі, облагороджує їх, сповнює любов’ю та гармонією.


Найбільш плідним було 11 листопада. Студенти та викладачі коледжу мали можливість відвідати три професорські години.

Зі студентами та викладачами кафедри соціально-економічних дисциплін, спеціальності 081 Право працювала завідувачка кафедри приватного права, докторка юридичних наук, професорка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Гетьманцева Ніна Дмитрівна. Тема професорської години: «Правові аспекти звільнення працівника з ініціативи роботодавця: реалії сьогодення».

Професорка акцентувала увагу на важливих питаннях захисту прав та інтересів працівника при звільненні з ініціативи роботодавця; дотриманні відповідних умов для правомірного розірвання трудового договору; окреслила правові підстави звернення працівника до суду з позовними вимогами про поновлення на роботі; здійснила аналіз судової практики Верховного Суду України у сфері трудових правовідносин.

Студенти отримали чудову нагоду на практичних прикладах закріпити ті знання, які були отримані у межах вивчення правових дисциплін. Здобувачі освіти виявили високу правову обізнаність і активно ставили Ніні Дмитрівні цілком фахові запитання.


Сучасні війни між державами ведуться не лише традиційною зброєю, але й іншими засобами - пресою, телебаченням і соціальними мережами, дипломатичною боротьбою. Газети, телебачення й соцмережі не тільки є сучасними медіа, які інформують населення, але і зброєю масового ураження.

Спільнота студентів-журналістів мала нагоду спілкування з доктором філософії (011 Науки про освіту), головою циклової комісії викладачів спеціальностей 061 Журналістика та 186 Видавництво та поліграфія Відокремленого структурного підрозділу «Машинобудівний фаховий коледж Сумського державного університету», заступником голови фахового методичного об’єднання викладачів спеціальностей 061 Журналістика та 186 Видавництво та поліграфія закладів фахової передвищої освіти України Пономаренко Наталією Петрівною.

Наталія Петрівна автор понад 50 наукових та науково-методичних публікацій; переможець низки професійних конкурсів (Педагогічний оскар (2020 та 2022, VІІ щорічної Усеукраїнської онлайн науково-освітньої виставки «Інфомедійна грамотність учасників освітнього процесу», Обласного конкурсу методичних розробок з краєзнавства з інфомедійним компонентом (2021)); медіатренер; співавтор та реалізатор міжнародних мініпроєктів «Медіакапсули» (2021) та «МЕДІА&ВЧИТЕЛЬський кампус» (2020); автор стандартів фахової передвищої освіти спеціальностей 061 Журналістика та 186 Видавництво та поліграфія; автор 12 підручників та посібників з української мови, української мови за професійним спрямуванням, редагування різних видів видань. Пані Наталія займається дослідженням питання медіаосвіти, інфомедійної грамотності, формування мовленнєвої компетентності майбутніх журналістів в умовах ЗФПО.

Тема професорської години: «Журналістика через оптику війни: виклики та нові сенси».

У ході зустрічі Наталя Петрівна підняла ряд важливих журналістських тем: критичне мислення, медіаграмотність та освіченість медійників, фактчекінг, блогери та журналісти, нова мовна тенденція неграмотності та суржикізація текстів. Вели діалог про основні етичні дилеми журналістів, де, зокрема, велику увагу було приділено питанню підбору інформації, яку доцільно розголошувати в медіа під час воєнного стану та проблемі нового явища «арестовізм», або хто ж все таки є експертом, а хто ним не являється!

На завершення онлайн-лекції викладачі та студенти ділились своїми враженнями та емоціями, активно ставили конструктивні запитання та отримували вичерпні відповіді від сучасного фахівця.

В свою чергу, Наталя Петрівна висловила свої сподівання щодо подальшої плідної співпраці та подякувала за теплий прийом.


Завершила тиждень професорських годин, присвячених Всесвітньому дню науки за мир та розвиток, кафедра мистецьких дисциплін зустріччю з доцентом, кандидатом мистецтвознавства, завідувачем кафедри академічного та естрадного вокалу Київського університету імені Бориса Грінченка Заверухою Оленою Леонідівною.

Олена Леонідівна є автором понад 50 наукових та науково-методичних публікацій; cтипендіатом програми Міністра культури і національної спадщини республіки Польща Gaude Polonia (2016 р).

Майстер-клас на тему: «Теоретико-методичні засади розвитку виконавської майстерності у співаків естрадного вокального ансамблю».

Кандидат мистецтвознавства, доцент Заверуха Олена Леонідівна провела майстер-клас із розвитку виконавської майстерності співаків естрадного вокального ансамблю. Олена Леонідівна продемонструвала системну роботу з підготовки вокалістів. Присутні на майстер-класі мали можливість спостерігати за методикою формування як естрадної манери співу, так і академічної й народної. Студенти-учасники вокального ансамблю професійно володіють манерою звуковидобування, звукоутворення, досконало опанували техніку вокального дихання. Окрім професійного співу студенти проводили ґрунтовний аналіз виконання ними партій сопрано (першого, другого) та альта у виконуваних творах. Свідомий вокально-виконавський та музично-теоретичний аналіз хорових партитур, фактури, гармонічного складу свідчить про розуміння студентами особливостей побудови вокальних творів.

Творча атмосфера, що панує на заняттях Олени Леонідівни, спонукає студентів до власної творчості, імпровізації, розвитку акторських та режисерських умінь, про що свідчать створені студентами кліпи та кавер-виконання відомих пісень.



Ми пишаємося українськими вченими і будемо робити все, щоб підтримувати зв'язок поколінь і тяглість наукових традицій. Сподіваємося, що професорські години і в подальшому будуть гарною традицією нашого закладу освіти.

Щиро дякуємо за підготовку, організацію та проведення тижня професорських годин директору Комунального закладу вищої освіти «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського» кандидату педагогічних наук Савчуку Петру Несторовичу, заступнику директора з навчальної роботи, доктору філософії Самборській О.Д., вченому секретарю, кандидату мистецтвознавства, доценту, відміннику освіти України Сторожук А.І., декану гуманітарно-педагогічного факультету, доктору педагогічних наук Мороз М.О., завідувачам кафедр: кандидату педагогічних наук Федорчук Н.А., кандидату психологічних наук Гуд Г.О., доктору філософії Юзько Т.М., кандидату педагогічних наук Мар’євич Н.К., голові циклової комісії викладачів спеціальності «Журналістика» Лебединській Т.М., викладачу інформаційних технологій Зеленюку С.В.


Голова циклової комісії молодого науковця

та керівників науково-дослідних робіт студентів і ліцеїстів,

доктор філософії ПОБЕРЕЦЬКА В.В.



Відгуки студентів

«Під’єднавшись до професорських годин, я відразу відчула, що буде щось класне. Можу з упевненістю сказати, що лекції були продуктивними, цікавими, змістовними. Я вважаю, зустрічі з Струкевичем Олексієм Карповичем та Шпортун Оксаною Миколаївною всім принесли багато емоцій, вражень та захоплень. Науковці зацікавили нас різними завданнями.

Щаслива, що мала змогу побувати на таких корисних заходах. Збагатила свої знання, опанувала багато нових термінів і слів.

Безмежно вдячна куратору та викладачам за запрошення, за те, що дали змогу нам пізнати нове! Ці зустрічі додали яскравих фарб у наші будні, дали змогу відволіктись від суворих реаліїв сьогодення».

Ольга Рожко,

студентка 1-БШ групи



«Сердечно вдячний за тиждень насолоди науковим спілкуванням, який дозволив довідатися чимало корисного з історії України, педагогіки, психології, методики музичного мистецтва.

Плідної всім праці, а науковцям - нових здобутків»!

Сергій Білоус,

студент 1-БШ групи


       «Дякую Вам за гарну організацію професорських годин, за можливість послухати цікаву віртуальну дискусію! Я отримала лише позитивні враження від заходів, познайомилися з неймовірно цікавими дослідженнями науковців Вінниччини.

 Це був дуже великий досвід, а лекції вирізнялися високим рівнем».

Лілія Романчук,

студентка 2-БШ групи


«Щиро дякую за можливість взяти участь у такому цікавому, високопрофесійному та прекрасно організованому науковому заході! Олена Леонідівна – справжній майстер своєї справи.

Сердечно бажаю усім учасникам та організаторам професорських годин міцного здоров’я та нових наукових звершень!»

Катерина Ільчук,

                                                                                                     студентка 1-БМ групи


«Мрію побувати в музеї Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії та побачити роботи Галини Вікентіївни Бучківської. Зустріч з майстринею, науковцем надихає, окрилює, вселяє віру у власні сили.

Щиро дякую! Було надзвичайно приємно і корисно взяти участь у подібному заході».

Вероніка Мостова,

студентка 1-БОМ групи



«Роль журналіста у житті кожної людини колосальна, а в час війни просто неоціненна. Наш інформаційний фронт має бути стійким, надійним, безпечним і правдивим, тому пам’ятаймо «лише освічені воїни можуть перемагати у сучасній війні, лише освічені журналісти можуть здолати морок пропаганди»!

Щиро дякую Наталії Петрівні Пономаренко за цікаву та змістовну лекцію!»

Анна Харабара,

студентка 31-Ж групи



«Захід, що був проведений сьогодні, мені сподобався. Тема професорської години, на мою думку, досить актуальна. Донесена інформація є дуже корисною для кожного з нас. Я вважаю, що такі зустрічі потрібні студентам, адже це змога дізнатись щось нове та обговорити важливі питання не тільки у нашому колективі, але й у співпраці з викладачами інших закладів освіти».

Олександр Нех,

студент 2-БЮ групи



«Під час зустрічі я ще раз впевнилася у тому, що обрана мною професія потребує щоденної, кропіткої роботи, адже від знання норм права, вміння їх правильного тлумачення та застосування залежить життя людини. І це є найкращим стимулом до подальшого навчання. Безумовно, на будь-якій роботі після навчання потрібно освоїти ще дуже багато інформації, і цей процес ніколи не зупиняється. Зустрічі з досвідченими та успішними науковцями дають можливість аналізувати й критично оцінювати цю інформацію в рази ефективніше».

Бербега Юлія,

студентка 1-БЮ групи


«Професорська година особисто для мене була перш за все мотиваційною. Під час зустрічі ми дізналися про можливі засоби захисту прав працівників під час звільнення за власним бажанням та за ініціативою власника. Були окреслені особливості звільнення у період воєнного стану. Також ми мали можливість закріпити здобуті знання. Після всього почутого одразу з’явилося бажання навчатися і набувати нових знань. Сподобалась легка і невимушена атмосфера, яка панувала під час зустрічі. Хочу аби такі заходи відбувались частіше».

Олексій Бондаренко,

студент 1-БЮ (4) групи


3 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Здобутки наших митців на фестивалі мистецтв «Сурми звитяги»

На Вінниччині відбувся ювілейний ХХ обласний національно-патріотичний фестиваль мистецтв «Сурми звитяги» за участю дітей, учнівської і студентської молоді регіону. Захід мав на меті популяризувати сер

bottom of page